Neler yeni
  • Bu kategoriye kaydolmadan konu açabilir konulara cevap yazabilirsiniz!

ZirveSunucum Banner

5:4 oyunda ekran görüntüsü alınca 16:9 gözüküyor

5:4 oyunda ekran görüntüsü alınca 16:9 gözüküyor sorununu çözmek için önce en olası nedenleri eleyip adım adım ilerlemek gerekir. Ekran görüntülerinin beklenenden farklı bir en boy oranında kaydedilmesi, oyunun çözünürlük işleme biçimi veya ekran görüntüsü aracının bu veriyi yorumlaması ile ilgilidir. Bu durum, oyunun kendi arayüzünden alınan SS'lerde veya harici yazılımlarla alınan SS'lerde farklılık gösterebilir. Genellikle doğru ayarların yapılmasıyla giderilir.

Bu sorun genelde şunlardan kaynaklanır:
  • Oyunun uyguladığı özel çözünürlük ve en boy oranı işleme mantığı.
  • Ekran kartı sürücüsündeki ölçeklendirme ayarlarının ekran görüntüsüne yansıması.
  • Kullanılan ekran görüntüsü alma aracının (Capture tool) varsayılan veya yanlış yapılandırılmış ayarları.
  • Oyun veya ekran kartı yazılımlarının, alınan ekran görüntüsünü otomatik olarak standart bir orana (örneğin 16:9) dönüştürme eğilimi.
5:4 oyunda ekran görüntüsü alınca 16:9 gözüküyor çözüm adımları
  1. Oyunun grafik ayarlarında veya çözünürlük seçeneklerinde "en boy oranı" (aspect ratio) ayarını kontrol edin ve "genişletilmiş" (stretched) yerine "orijinal" (original) veya "en boy oranı" (aspect ratio) seçeneğini tercih edin.
  2. Ekran kartı kontrol panelinizden (NVIDIA Denetim Masası, AMD Radeon Ayarları) genel ölçeklendirme modunu "En Boy Oranı" olarak ayarlayın ve ölçeklendirmeyi GPU'ya devredin. Bu ayarların oyun içindeki çözünürlükle uyumlu olduğundan emin olun.
  3. Kullandığınız ekran görüntüsü alma yazılımının (örneğin ShareX, NVIDIA ShadowPlay, AMD ReLive) ayarlar menüsünü açın. Yakalama (capture) veya çıktı (output) seçeneklerinde "en boy oranı düzeltme" veya "otomatik dönüştürme" gibi ayarlar varsa bunları devre dışı bırakın.
  4. Eğer oyunun kendi ekran görüntüsü alma özelliği soruna neden oluyorsa, bunun yerine işletim sisteminizin ekran görüntüsü alma kısayollarını (örneğin Windows'ta Win+Shift+S veya Print Screen tuşu) veya ekran kartınızın kendi araçlarını kullanmayı deneyin.
  5. Oyun dosyalarının bütünlüğünü kontrol edin. Oyun başlatıcınızın (Steam, Epic Games vb.) dosya doğrulama seçeneğini kullanarak eksik veya bozuk dosyaları onarın. Bazen bu tür sorunlar oyun dosyalarındaki tutarsızlıklardan kaynaklanabilir.
  6. Oyunun yapılandırma dosyalarını veya kayıt defteri ayarlarını (varsa) kontrol ederek, ekran görüntüsüyle ilgili özel bir en boy oranı sabitleme veya dönüştürme seçeneği olup olmadığını araştırın.
    [/LIST>

Kişi Yorumladı
Geri