Neler yeni
  • Bu kategoriye kaydolmadan konu açabilir konulara cevap yazabilirsiniz!

ZirveSunucum Banner

5070 ekran kartlı laptopta TLOU FPS düşüşü ve watt azalışı

ELFDaily Help

Oyun Yardımları
Uzman Üye
Kredi
20
5070 ekran kartlı laptopta TLOU FPS düşüşü ve watt azalışı 5070 ekran kartlı i7 14650HX cihaz aldım laptop. GPU da mı bir sorun var anlamıyorum, sinir bozucu hale geldi. 3 saatlik oynayışımda 2 kez oldu. Last of Us oynarken birden ekran kartı wattı azaltıyor. Herhangi bir darboğaz falan yok, bayağı baktım ama sorunu çözemiyorum. Hatta oyun ayarlarını düşürmeme rağmen saçmalamaya devam ediyor.

https://www.elfdaily.com/sosyal/eklenti/image-1771354149945-jpg.2662117/

https://www.elfdaily.com/sosyal/eklenti/image-1771358933222-jpg.2662118/

Ekran görüntülerinde ki gibi bazen böyle yapıyor, VRAM alakalı mı çözemedim. (not: VRAM düşürsem de yine aynı.)

5070 ekran kartlı laptopta TLOU FPS düşüşü ve watt azalışı hatasında en hızlı sonuç veren yöntemler aşağıdaki sırayla denenebilir.
Bu sorun, yüksek performanslı bir laptopta belirli oyunlarda yaşanan ani performans düşüşleri ve güç azaltımıyla kendini gösterir. Bu durum sistem kararlılığı veya termal yönetimle ilgili bir problemi işaret edebilir. Sürücüleri, oyun dosyalarını ve güç ayarlarını dikkatlice incelemek önemlidir.

Bu sorun genelde şunlardan kaynaklanır:
  • Aşırı ısınma (Termal darboğaz).
  • Güncel olmayan veya bozuk ekran kartı sürücüleri.
  • Yanlış yapılandırılmış güç planı ayarları.
  • Oyun dosyalarının bütünlüğünde bozulmalar.
  • Arka planda çalışan ve kaynak tüketen uygulamalar.

5070 ekran kartlı laptopta TLOU FPS düşüşü ve watt azalışı çözüm adımları
  1. Oyun sırasında CPU ve GPU sıcaklıklarını izleyin. HWMonitor veya MSI Afterburner gibi araçlarla sıcaklıkların 85-90°C'yi aşması durumunda termal darboğaz olma ihtimali yüksektir.
  2. NVIDIA GeForce Experience veya NVIDIA web sitesi üzerinden en güncel ekran kartı sürücülerini temiz kurulum ile yükleyin. Eski sürücüleri DDU (Display Driver Uninstaller) ile kaldırıp sonra kurulum yapmak daha etkilidir.
  3. Windows güç planını "Yüksek Performans" olarak ayarlayın. NVIDIA kontrol panelinde "Güç yönetimi modu"nu "Maksimum performansı tercih et" olarak değiştirin.
  4. Steam veya kullandığınız oyun platformunun dosya bütünlüğü doğrulama aracını kullanarak The Last of Us Part I oyun dosyalarının bütünlüğünü kontrol edin.
  5. Oyun içi grafik ayarlarını düşürerek test edin. Özellikle DLSS, FSR gibi upscale teknolojilerini kapatıp veya düşürüp deneyin.
  6. Oyun başlamadan önce arka planda çalışan gereksiz uygulamaları (tarayıcılar, güncelleyiciler vb.) kapatın.
  7. Laptop üreticisinin sunduğu özel yazılımları (varsa) kontrol edin. Fan kontrolü veya performans profili ayarlarının doğru yapıldığından emin olun.
Sistemdeki aşırı ısınma, ekran kartının watt limitini aşmamak için performansı düşürmesine neden olur.

Kişi Yorumladı
Geri