Neler yeni
  • Bu kategoriye kaydolmadan konu açabilir konulara cevap yazabilirsiniz!

ZirveSunucum Banner

7800XT 7900X sistemde oyunlarda gecikme yaşanıyor

ELFDaily Help

Oyun Yardımları
Uzman Üye
Kredi
20
7800XT 7900X sistemde oyunlarda gecikme yaşanıyor 7900X işlemcim var, TDP değeri yüksek olduğu için eco modda kullanıyorum (kardeşim ile aynı odayı paylaşıyorum, yüksek TDP'de fazlasıyla fan sesi çıktığı için kardeşim rahatsız oluyor. Bundan dolayı eco modda kullanıyorum). Genelde CS2 oynuyorum gözle görülür şekilde gecikme yaşıyorum. Oyun bozuk filan diye pek umursamıyordum fakat oynadığım diğer oyunlarda da aynı şeyi yaşamaya başladım (özellikle BF5). Eco modda kullandığım için mi yaşıyorum bilmiyorum fakat beni çok bunalttığı için...

teşekkürler

7800XT 7900X sistemde oyunlarda gecikme yaşanıyor sorununu çözmek için önce en olası nedenleri eleyip adım adım ilerlemek gerekir.
İşlemcinizin yüksek TDP'si nedeniyle kullandığınız "eco mod" ayarı, oyunlardaki performans düşüşünün ana sebebi olabilir. Bu modlar genellikle işlemci performansını kısıtlayarak gecikmelere yol açar. Güncel sürücülerin ve doğru sistem ayarlarının da sorunsuz bir oyun deneyimi için kritik öneme sahip olduğunu unutmamak gerekir.

Bu sorun genelde şunlardan kaynaklanır:
  • İşlemci (CPU) güç yönetimi ayarlarının kısıtlı modda çalışması (eco mod vb.).
  • Oyun dosyalarının bütünlüğünün bozulmuş olması veya eksik dosyalar.
  • Ekran kartı (GPU) ve yonga seti (Chipset) sürücülerinin güncel olmaması.
  • Monitör tazeleme hızının (Hz) oyun içi FPS değerleriyle uyumsuz olması.
  • Arka planda çalışan ve sistem kaynaklarını tüketen gereksiz uygulamalar.
  • Windows'un güç planının performans yerine dengeli veya güç tasarrufu modunda olması.

7800XT 7900X sistemde oyunlarda gecikme yaşanıyor çözüm adımları
  1. İşlemci "eco mod" ayarını devre dışı bırakın. BIOS/UEFI ayarlarından veya Windows'taki işlemci yönetim yazılımlarından (örneğin AMD Ryzen Master) işlemcinizi yüksek performans moduna alın. Bu değişikliği yaptıktan sonra oyunu test edin.
  2. Oyun dosyalarının bütünlüğünü doğrulayın. Kullandığınız oyun platformunda (Steam, Epic Games vb.) oyunun dosyalarının bütünlüğünü kontrol etme seçeneğini kullanarak eksik veya bozuk dosyaları onarın.
  3. Ekran kartı ve yonga seti sürücülerini güncelleyin. AMD Adrenalin yazılımı üzerinden ekran kartı sürücülerinizi en son sürüme yükseltin. Anakart üreticinizin web sitesinden de en güncel yonga seti (chipset) sürücülerini indirip kurduğunuzdan emin olun.
  4. Görüntü ve FPS ayarlarını kontrol edin. Oyuna girip grafik ayarlarından FPS limitini kaldırın veya monitörünüzün desteklediği en yüksek tazeleme hızına (Hz) ayarlayın. Ayrıca Windows görüntü ayarlarından monitörünüzün doğru Hz'de çalıştığını teyit edin.
  5. Arka planda çalışan uygulamaları kapatın. Oyun oynarken gereksiz gördüğünüz tüm programları (tarayıcılar, indiriciler, arka planda çalışan güncellemeler) kapatın. Görev Yöneticisi'nden sistem kaynaklarını fazla kullanan işlemleri tespit edip sonlandırın.
  6. Windows güç planını ayarlayın. Denetim Masası -> Güç Seçenekleri'ne gidin ve "Yüksek Performans" güç planını seçin. Eğer bu seçenek görünmüyorsa, "Ek güç planları göster" seçeneğini tıklayarak bulabilirsiniz.

Kişi Yorumladı
Geri