League of Legends "özür dileriz kurulumunda bir hata tespit ettik" onarım hatası
Bu sorun 3 gün önce başladı. Oyun arattım, buldu. Sonra lobide Hero seçtikten sonra oyun yükleme ekranına gitmedi, bu yazı çıktı ve onarım yaptı 5 dakika. Sonra onarım bitti, oyuna girdim ama ff verilmiş ve oyun bitmiş. Tekrar oyun arattım. Hero seçtikten sonra yükleme ekranına gitmedi. Tekrar bu yazı çıktı istemcide ve onarım yaptı gene 5 dakika. Oyunu kapattım, açtım. Yazı çıkmadı, denemek için antrenman moduna girdim. Oyuna girdi, sonra çıktım, bir daha antrenman modunda denedim. Hero seçtikten sonra gene oyuna girmedi. Bu yazı çıktı. Onarım yaptı 5 dakika. Oyunu tam onarıma soktum. Gene değişen bir şey olmadı. Oyunu sildim yükledim, gene bir şey olmadı. Hextech repair tool adlı uygulamayı kullandım, onarım yaptırdım, denetleme yaptırdım. Gene değişen bir şey olmadı. İnternette araştırdım, böyle bir hatayla karşılaşan ve çözen bulamadım. Ne yapacağım hakkında bir fikrim yok.
Anlattıkların tam “şampiyon seçiminden sonra oyun sürecinin hiç başlayamaması” vakasına uyuyor. İstemci (client) oyunu başlatamayınca “onarım” ekranına düşüyor; bu yüzden normal maça da, Antrenman’a da giremiyorsun. Aşağıdaki adımlar, bu duruma en çok sebep olan şeyleri (güvenlik yazılımları, overlay/ekran üstü uygulamalar, Windows uyumluluk ayarları, bozuk konfig dosyaları ve ağ/firewall engelleri) hedefliyor. Adımları sırayla uygula; bir adım sorunu çözerse devam etmene gerek yok.
1) Overlay’leri ve çakışan yazılımları kapat / kaldır
- Discord, GeForce Experience (In-Game Overlay/ShadowPlay), AMD ReLive, Overwolf, Razer Synapse/Cortex, Xbox Game Bar gibi overlay’leri tamamen kapat. Bu overlay’ler LoL’ün oyun sürecine enjekte olup siyah ekran/hiç yüklenmeme sorununa yol açabiliyor.
- Kurumsal yazılımlardan Fasoo (seef_logsvc.exe, f_LPS.exe, fClient.exe, fph.exe) veya Citrix Workspace (Receiver.exe, wfcrun32.exe, appprotection.exe vb.) yüklüyse kaldır. Bu iki yazılım “Şampiyon Seçimi → Reconnect” döngüsüne sıkça sebep oluyor.
Küçük test: Şampiyon seçimi biter bitmez Görev Yöneticisi’ni açıp League of Legends.exe süreci hiç doğuyor mu bak. Hiç görünmeden istemci “onarım”a düşüyorsa büyük ihtimalle yukarıdaki yazılımlardan/overlay’lerden biri engelliyor.
2) Windows “Uyumluluk” ve “Yönetici olarak çalıştır” tiklerini temizle
Bazı rehberler “yönetici olarak çalıştır”ı önerir ama Riot’un bu hata için
özellikle kapatın dediği yer burası:
- C:\Riot Games\League of Legends\Game\League of Legends.exe dosyasına sağ tık → Özellikler → Uyumluluk sekmesi → tüm kutucukları boşalt (Uyumluluk modu + Yönetici olarak çalıştır).
Ayrıca nadiren Windows’un
Hata ayıklama bellek dökümü ayarı da takılmaya yol açabiliyor: Win+R → sysdm.cpl → Gelişmiş → Başlangıç ve Kurtarma → Ayarlar → “Hata ayıklama bilgisi yaz” = (Yok) yapıp yeniden başlat.
3) Güvenlik yazılımları / Windows Güvenlik Duvarı (Firewall)
Oyun süreci çoğu zaman firewall/AV tarafından engelleniyor. Windows Defender veya 3. parti antivirüs kullanıyorsan
istisna ekle:
İstisnaya eklenecek çalıştırılabilirler (varsayılan yollar):
- C:\Riot Games\League of Legends\LeagueClient.exe
- C:\Riot Games\League of Legends\LeagueClientUx.exe
- C:\Riot Games\League of Legends\LeagueClientUxRender.exe
- C:\Riot Games\League of Legends\Game\League of Legends.exe
- C:\Riot Games\Riot Client\RiotClientServices.exe
Windows’ta:
Windows Güvenlik Duvarı → Bir uygulamanın güvenlik duvarı üzerinden iletişimine izin ver → Ayarları değiştir → Başka bir uygulamaya izin ver yoluyla yukarıdakileri tek tek ekle (Özel + Genel kutucukları işaretli olsun).
Not: Riot’un resmi rehberi, sorunun kaynağını test etmek için güvenlik duvarını geçici olarak kapatıp yeniden denemeyi de önerir; kalıcı çözüm istisna eklemektir.
(İleri seviye / Gerekirse) Yönlendirici üzerinde LoL’ün kullandığı
portlar:
- TCP: 2099, 5222–5223, 8088, 8393–8400
- UDP: 5000–5500, 8088
Gerekliyse bu aralıkları yönlendiricide aç/ilet.
4) Bozuk konfig dosyalarını sıfırla (çok etkili)
Bozuk game.cfg / PersistedSettings.json oyun sürecinin açılmasını engelleyebilir.
- İstemciyi tamamen kapat (Görev Yöneticisi’nde League/Riot süreçleri kalmasın).
- C:\Riot Games\League of Legends\Config klasöründeki tüm içeriği sil (özellikle game.cfg ve PersistedSettings.json).
- İstemciyi aç, Özel ya da Antrenman oyununa gir; dosyalar temizden yeniden oluşacak.
5) Ağ temizliği (hızlı)
Komut İstemi’ni
Yönetici olarak açıp şu komutları sırayla çalıştır, sonra PC’yi yeniden başlat:
ipconfig /flushdns
netsh winsock reset
(Genel bağlantı sorunlarında Riot’un temel-ileri bağlantı rehberleri bu adımları öneriyor.)
6) “Hextech Repair Tool” artık kullanılmıyor → Riot Repair Tool (RRT) kullan
Hextech aracı 2024’te resmi olarak emekliye ayrıldı. Bunun yerine
Riot Repair Tool ile otomatik onarım + log toplayıp gerekirse desteğe gönderebilirsin: Aracı indir →
Yönetici olarak çalıştır →
League of Legends’ı seç → otomatik onarımı dene ve sonrasında
log paketini oluştur.
7) “Temiz önyükleme” ile çakışmaları kesin (teşhis için)
Windows’u
clean boot modunda açıp (tüm üçüncü parti başlangıç öğelerini devre dışı bırak) Practice Tool’a girmeyi dene. Böylece arka planda çakışan bir yazılım olup olmadığını netleştirirsin.
Hızlı kontrol listesi (3–10 dakikalık mini adımlar)
- Overlay’leri kapat (Discord/NVIDIA/AMD/Overwolf/Razer/Xbox).
- League of Legends.exe Uyumluluk sekmesinde tüm tikleri kaldır; gerekirse debug dump’ı (Yok) yap.
- Windows/antivirüste istisna olarak LoL ve Riot Client exe’lerini ekle.
- Config klasörünü sil → oyunu aç → Özel/Antrenman ile test et.
- ipconfig /flushdns + netsh winsock reset → yeniden başlat.
- Riot Repair Tool ile otomatik onarım + log topla.
- Hâlâ aynıysa, Fasoo/Citrix gibi yazılımlar varsa kaldır.
- Son çare: Yönlendiricide portları açmayı dene.
Neden özellikle bunlar?
- Şampiyon seçiminden sonra hem normal maçta hem Antrenman’da takılman, sorunun sunucu değil yerel süreç/PC tarafı olduğunu gösteriyor (oyun süreci doğmuyor veya anında öldürülüyor).
- En sık fail sebebi: overlay/AV/kurumsal güvenlik (Fasoo/Citrix) ve uyumluluk/izin ayarları. Riot’un bu sorun başlığı için doğrudan önerdiği çözümler de bunlar.