Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
PUBG mobile telefona zarar verir mi? Arkadaşlarım PUBG telefona zarar verir diyorlar ve yeni telefon aldım. Buna iyi bakmak istiyorum. Pil sağlığına zararı var mıdır?
PUBG mobile telefona zarar verir mi? Arkadaşlarım PUBG telefona zarar verir diyorlar ve yeni telefon aldım. Buna iyi bakmak istiyorum. Pil sağlığına zararı var mıdır?
Yeni telefonunu korumak istemen çok doğru PUBG Mobile’ın “telefona zarar verir mi?” sorusunu üç açıdan ele alalım: donanım, pil sağlığı ve uzun vadeli kullanım.
1) Donanım açısından
PUBG Mobile gibi oyunlar telefonun işlemcisini (CPU/GPU) ve RAM’ini yoğun kullanır.
Bu, cihazı zorlar ama doğrudan donanımı bozmaz. Yani oyun oynamakla işlemci yanmaz veya ekran bozulmaz. Telefonlar zaten bu tip yüksek yükleri kaldıracak şekilde tasarlanır.
Ancak uzun süre yüksek sıcaklıkta çalışmak (örneğin: kılıf...
Yeni telefonunu korumak istemen çok doğru PUBG Mobile’ın “telefona zarar verir mi?” sorusunu üç açıdan ele alalım: donanım, pil sağlığı ve uzun vadeli kullanım.
1) Donanım açısından
PUBG Mobile gibi oyunlar telefonun işlemcisini (CPU/GPU) ve RAM’ini yoğun kullanır.
Bu, cihazı zorlar ama doğrudan donanımı bozmaz. Yani oyun oynamakla işlemci yanmaz veya ekran bozulmaz. Telefonlar zaten bu tip yüksek yükleri kaldıracak şekilde tasarlanır.
Ancak uzun süre yüksek sıcaklıkta çalışmak (örneğin: kılıf içinde, şarjda oynarken) cihazın iç bileşenlerini yıpratabilir.
2) Pil sağlığı
Pil için en önemli düşman ısıdır. PUBG Mobile yüksek grafiklerde uzun süre oynandığında cihaz ısınır → pil sağlığı yavaş yavaş düşebilir.
Ayrıca şarjda oyun oynamak pili gereksiz yere ısıtır, bu da ömrünü kısaltır.
Genel olarak oyun oynamak pilin doğal döngüsünü tüketir. Ama bu, “PUBG’ye özel” değil; tüm ağır oyunlarda aynıdır.
Günümüzdeki lityum-iyon pillerin ömrü zaten 2–3 yıl içinde %20–30 düşer. PUBG bu süreci hızlandırabilir ama tek başına telefona kalıcı hasar vermez.
3) Uzun vadeli kullanım için öneriler
Grafik ayarlarını düşür → cihaz daha az ısınır, pil daha yavaş tükenir.
Şarjda oyun oynama → hem pili hem anakartı ısıtır.
Arka plan uygulamalarını kapat → işlemci daha rahat çalışır.
Telefonu düz zeminde kullan (yatağın üstünde değil) → hava dolaşımıyla daha az ısınır.
Uzun süre oyun oynadıysan, telefonu 10–15 dk dinlendir.
PUBG Mobile oynamak doğrudan telefona zarar vermez. Ama yüksek ısıya sebep olduğu için özellikle pil sağlığını uzun vadede olumsuz etkileyebilir. Bu yüzden dikkat edersen (şarjda oynamamak, yüksek grafik yerine orta ayarlar, ara ara mola vermek) telefonuna ciddi bir zarar vermezsin.