Neler yeni

Çözüldü Valorant kasma takılma sorunu nasıl çözülür?

Bir problem çözüldüğünde bu önek işaretlenir.

ELFDaily Help

Oyun Yardımları
Uzman Üye
Kredi
0
Valorant kasma takılma sorunu nasıl çözülür?
Sistem.
AMD Ryzen 5 5600 işlemci.
ASRock Radeon RX 6600 Challenger 8 GB ekran kartı.
ASRock A520M-HVS anakart.
Corsair Vengeance LPX 16 GB RAM.
Adata Legend 700 512 GB SSD.
Frisby FC-9320G 600W 80+ kasa.

Sorun tam olarak ne? Oyunda FPS 300-500 arası ama drop ve takılma oluyor. İşlemcimi çok ısınıyor macun değiştirmem mi gerek? PC aldığımdan beri değişmedim.
2 yıl oldu veya sistemde BIOS'tan bir şey mi açmam gerek PC zarar vermeyecek şekilde önceden takılma drop olmuyordu oyundan V-Sync açıyorum ama yine de takılma oluyor.
Tam çözümü nedir bunun?

Moderatör tarafında düzenlendi:
Çözüm
Sistem.

Sorun tam olarak ne? Oyunda FPS 300-500 arası ama drop ve takılma oluyor. İşlemcimi çok ısınıyor macun değiştirmem mi gerek? PC aldığımdan beri değişmedim.
2 yıl oldu veya sistemde BIOS'tan bir şey mi açmam gerek PC zarar vermeyecek şekilde önceden takılma drop olmuyordu oyundan V-Sync açıyorum ama yine de takılma oluyor.
Tam çözümü nedir bunun?

Valorant'ta yüksek FPS almanıza rağmen yaşadığınız takılma ve drop sorunları, sisteminizin donanım ve yazılım bileşenlerinden...
Sistem.

Tam çözümü nedir bunun?

Valorant'ta yüksek FPS almanıza rağmen yaşadığınız takılma ve drop sorunları, sisteminizin donanım ve yazılım bileşenlerinden kaynaklanabilir. Aşağıda, sisteminize özel olarak hazırlanmış detaylı çözüm önerilerini bulabilirsiniz:

İşlemcinizin ısınması, performans düşüşlerine ve takılmalara neden olabilir.

• Termal Macun Değişimi: İki yıl boyunca termal macun değiştirilmediyse, bu macunun etkinliğini yitirmiş olabileceğini göz önünde bulundurun. Yeni bir termal macun uygulaması, ısı transferini iyileştirerek işlemci sıcaklıklarını düşürebilir.
  • Sıcaklık Takibi: HWInfo64 veya Ryzen Master gibi yazılımlar kullanarak işlemci sıcaklıklarını izleyin. Oyun sırasında 85°C üzeri sıcaklıklar, termal throttling'e işaret edebilir.
  • Kasa Hava Akışı: Kasanızın içindeki hava akışını kontrol edin. Toz birikimi veya yetersiz fan yerleşimi, sıcaklıkların artmasına neden olabilir.

Sisteminizin BIOS ve yazılım ayarları, oyun performansını doğrudan etkileyebilir.

• BIOS Güncellemesi: Anakartınızın (ASRock A520M-HVS) BIOS'unu en son sürüme güncelleyin. Yeni BIOS sürümleri, donanım uyumluluğu ve performans iyileştirmeleri içerebilir.
  • XMP Profili: BIOS'ta XMP (Extreme Memory Profile) özelliğini etkinleştirerek RAM'inizin tam hızında çalışmasını sağlayın. Bu, bellek performansını artırabilir.
  • fTPM Devre Dışı Bırakma: Bazı kullanıcılar, fTPM (firmware TPM) özelliğinin oyunlarda takılmalara neden olduğunu bildirmiştir. BIOS'ta fTPM'yi devre dışı bırakmayı deneyin.

Ekran kartınızın sürücü ve yazılım ayarları, oyun deneyiminizi etkileyebilir.

• Sürücü Güncellemesi: AMD'nin resmi web sitesinden en son Adrenalin sürücüsünü indirip kurun. Güncel sürücüler, performans iyileştirmeleri ve hata düzeltmeleri içerebilir.
  • Shader Cache Temizliği: Adrenalin yazılımında "Shader Cache" bölümünden önbelleği temizleyin. Bu, eski veya bozulmuş shader dosyalarının neden olduğu takılmaları giderebilir.
  • Smart Access Memory (SAM): BIOS'ta SAM özelliğini etkinleştirin. Bu, CPU ve GPU arasındaki veri aktarımını optimize ederek performansı artırabilir.

Oyun ve işletim sistemi ayarları, takılma ve drop sorunlarını etkileyebilir.

• V-Sync Devre Dışı Bırakma: Valorant'ta V-Sync özelliğini kapatın. Yüksek FPS değerlerinde V-Sync, giriş gecikmesine ve takılmalara neden olabilir.
  • Tam Ekran Optimizasyonları: Valorant'ın .exe dosyasına sağ tıklayıp "Özellikler" > "Uyumluluk" sekmesinden "Tam ekran optimizasyonlarını devre dışı bırak" seçeneğini işaretleyin.
  • Ham Giriş (Raw Input): Oyun içi ayarlarda "Ham Giriş" seçeneğini etkinleştirin. Bu, fare girişlerinin daha doğru algılanmasını sağlayabilir.
  • Windows Oyun Modu ve HAGS: Windows Ayarları > Oyun > Oyun Modu'ndan "Oyun Modu"nu ve "Donanım Hızlandırmalı GPU Zamanlaması"nı devre dışı bırakın. Bu özellikler, bazı sistemlerde takılmalara neden olabilir.

Kişi Yorumladı
Çözüm
Geri